Akciğerin herhangi bir yerinden veya hava yollarından kaynaklanan ve anormal hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile meydana gelen bir hastalıktır.
Hem ülkemizde hem de dünyada erkeklerde en sık görülen kanserdir.
(Bu sayacağımız belirtiler sadece akciğer kanserine özgü olmayıp başka hastlıklarda da görülebilir bu belirtiler varsa mutlaka bir uzman doktora muayene olmalısınız)
Bu belirtilerden bir veya daha fazlası varsa göğüs hastalıkları uzmanına başvurmalısınız.
Akciğer kanserinde en önemli risk faktörü sigaradır. Tüm akciğer kanserlerinin ülkemizde nerdeyse %90 sebebi sigaradır. Hafif içicilik veya pasif içicilik de kanser riskini artırır.
Hava kirliliği, asbest, dizel gaz vb
Tüberküloz geçirmek veya KOAH hastaları (kronik tıkayıcı akciğer hastalıkları) da kanser riskini artırmaktadır.
Aile hikayesi
Daha önce akciğer bölgesine radyoterapi almış olmak
Bağışıklığı zayıflatan durumlar
Akciğer kanseri ile ilgili ulusal bir tarama programı bulunmamaktadır.
Akciğer kanseri tanısı koymak için çeşitli aşamalardan geçmeniz gerekecektir. Öncelikle akciğer grafisi ve akciğer tomografisi çekilip şüpheli kitleden biyopsi alınması gerekir. Biyopsi bronkoskopi yolu ile brurundan girilerek bronşlarınızdan alınabileceği gibi; kitle eğer bronşlara uzak ise tomografi eşliğinde de alınabilir. Biyopsi uygun prosedürlere uyularak ince iğne ile alınmaktadır. Biyopsi alınması hastalığınızın yayılmasına neden olmaz. Tam tersine doğru tedavi kararı verilebilmesi için doğru tanı konulmalıdır. Küçük hücreli olmayan akciğer kanserlerinde hedefe yönelik tedaviler bu alınan örneğin genetik incelenmesi sonucu verilebilmektedir.
Akciğer kanserinin tipi demek hangi hücreden köken aldığı demektir. Doktorunuz tedavi kararını verirken buna göre karar verir.
İki ana tip var:
1-Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri
Tüm akciğer kanserlerinin %88’i bu gruptadır. Genellikle 3 farklı alt grubu vardır:
Adenokarsinom Yassı hücreli karsinom Büyük hücreli karsinom
Ama bunların dışında ve bunların da kendi içlerinde yine alt tipleri var. Ama bu direkt olarak doktorunuzu ilgilendiriyor.
2-Küçük Hücreli Akciğer Kanseri
Tüm akciğer kanserlerinin%12’sini oluşturur. Sigara içenlerde görülür sadece ve hızlı ilerleyen tipidir.
Bir çok kanserde olduğu gibi 3 temel tedavi yöntemimiz vardır.
Sistemik tedaviden kastımız vücudun bütününe etki eden damardan veya ağızdan alınan tedavilerdir. Tıbbi Onkoloji uzmanları tarafından verilmelidir. Peki hangi tedaviler var bu grupta?
Kemoterapi,
Hedefe yönelik tedavi,
İmmünoterapi
Hangi tedavi hangi hastada hangi zamanda verilmeli kararı multidisipliner yaklaşımla belirlenmelidir. En az yan etki ile en fazla etki ve kür şansı hangi tedavi ile mümkünse doktorunuz size onu verecektir.