Doç. Dr. Yasemin Kemal, Kanser hastalarının aşılardan fayda gördüğü kanıtlanmıştır. Eskiden bazı kanser hastalarının bağışıklık yanıtı oluştutamayacağına inanılıyordu. Ama gerek grip (influenza) aşısı gerekse pnömokok (zatürre)aşısı kanser hastalarında uzun yıllardır etkili olarak kullanılan aşılardır.
Aşı türü önemlidir
İnsanlarda klinik çalışmaları devam eden 61 COVID-19 aşı çalışması var ve 17'sinde test son aşamlara gelmiş durumda.
Öncelikle zayıflatılmış canlı virüs aşıları, kanser hastaları için önerilmemektedir.. Özellikle hızla ilerleyen hastalığı olanlarda veya kemoterapi görenlerde, zayıflatılmış canlı virüsler enfeksiyona neden olabilir.
Hem Pfizer-BioNTech hem de Moderna COVId-19 aşıları mRNA tipindedir. Aslında genetik veya mRNA aşılarında kullanılan teknoloji, hem Pfizer-BioNTech hem de Moderna tarafından geliştirilen aşılar başlangıçta kanserle savaşmak için geliştirildi ve çalışmalar, hastaların bu tür aşı ile kanserle ilişkili proteinlere karşı bağışıklık tepkileri oluşturabileceğini gösterdi. Fakat sonradan bu teknoloji COVİD-19 aşı geliştirilmesinde kullanıldı. Ancak henüz bu aşıların kanser hastalarındaki etkisi, dozlaması ve güvenirliğini bilmiyoruz; çünkü ne Pfizer-BioNTech ne de Moderna'nın erken verileri kanser hastalarını ele almıyor.
Ülkemizde büyük oranda kullanılması beklenen Çin aşısı ise inaktif (ölü) aşıdır. Bu aşının da henüz faz-3 sonuçları yayınlanmadı ve ne kadar etkili olduğu konusunda bilgimiz sınırlı. Fakat diğer inaktif aşılarda olduğu gibi (grip ve zatürre aşıları) etkili ve güvenilir olduğu düşünülmekte ve etkisi kanıtlandıktan sonra kullanılmaya başlandığında biz de uygun hastalarımıza bu aşıyı önerecğiz.
Kanser hastaları öncelikli aşılanması gereken grup mudur?
Ciddi COVİD-19 enfeksiyonu için de bazı kanser hastaları özellkle risk altında olduğunu gösteren bir çok çalışma mevcut. Özellikle de akciğer kanseri hastalarında ciddi enfeksiyon riski daha fazla. Ayrıca yaş ve yandaş hastalıklar da göz önüne alınarak öncelikli hastalar belirlenmelidir.